Friday, 25 September 2015

Resepi puding roti kukus bersama sos kastard

-Puding-

Bahan-bahan
4-5 keping roti
1/2 tin susu pekat manis#
1/2 cawan air#
1 sudu marjerin/butter*
2 biji telur*
1 sudu esen vanila#
Buah-buahan kering; peach, prune, kismis etc

Cara memasak
1) Carik-carikkan roti di dalam bekas yang hendak dikukus. Basahkan sedikit dengan air dan asingkan.
2) Dalam bekas lain-Pukul bahan bertanda * (marjerin/butter dan telur) hingga agak-agak kembang.
3) Masukkan bahan bertanda # (susu pekat manis dan air) ke dalam bekas di no 2 dan kacau sebati.
4) Masukkan adunan ke dalam bekas roti. Jangan sampai roti tenggelam.
5) Taburkan buah-buahan kering di atasnya.
6) Kukus selama 30-45 minit.

Nota:
1) Saya tidak menggunakan gula sebab sudah cukup manis (kalau tak mahu manis boleh dikurangkan lagi ya). Jika anda guna susu segar, mungkin perlu tambah sedikit gula.

2) Jika anda tiada pengukus, bolehlah menggunakan periuk nasi yang ada penapis tu. Kawan serumah saya dulu guna periuk nasi saja untuk buat puding roti.

-Sos kastard-

Bahan-bahan
3/4 tin susu sejat
1 sudu besar tepung kastard
1/4 cawan air(boleh gunakan tin susu sejat yang dah kosong)
1-2 sudu besar gula mengikut kesesuaian rasa manis

Cara memasak
1) Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan panaskan di atas api sederhana besar.
2) Kacau sehingga anda dapatkan kepekatan yang diinginkan. Jangan terlalu pekat ya. Padamkan api dan biarkan sejuk seketika.

Cara menghidang
Boleh dimakan semasa suam mahupun sejuk. Ikut selera masing-masing.

No comments:

Post a Comment

KELANTAN TRIP (30/11/2021 – 2/12/2021)

Holla!!!!!!! Lama sungguh-sungguh tak update blog aku ini aduhai. Boleh pula menghapdet semasa pandemic Covid-19 ni, eh eh eh…. Well, Alhamd...